Sir iz mješine – Hercegovački biser iz 14. vijeka

sir iz mješine - padjeni

Hercegovački krajolik poznat je po suncu, posebnoj prirodi i ljudima uvijek spremnim za razgovor i druženje. Ovaj kraj je poseban zbog svoje tradicije koja se njeguje, a posebno zbog gastronomije koja zahvaljujući našim prabakama, bakama i mamama uspješno se prenosi s koljena na koljeno.

sir iz mješine u tegli - padjeni
sir iz mješine u tegli – padjeni

 

Sir iz mješine, gastronomski biser s područja Hercegovine već vijekovima pravi se na isti način i zauzima posebno mjesto u hercegovačkoj tradiciji. Samo otkriće sira iz mješine veže se za period kada su da su ljudi imali problema sa očuvanjem namirnica, a tragajući za kvalitetnim rješenjem Hercegovci su izmislili sistem pomoću kojeg je olakšano čuvanje lako kvarljivih prehrambenih proizvoda.

 

Sir iz mijeha se može napraviti od kravljeg, rjeđe od ovčjeg ili kozjeg mlijeka. Uzrok karakterističnog okusa i mirisa koji se vežu za sir iz mijeha upravo je zbog načina i procesa pripreme i proizvodnje sira. Jedan od ključnih faktora je ishrana stoke koja zavisi od područja, vegetacije i klime. U Mljekari Pađeni stara receptura i tradicija pravljenja sira iz mijeha očuvala se i dan danas.

Ovaj sir se najčešće proizvodi u ruralnim prostorima, najviše u brdsko-planinskim predjelima, u kojima je glavna gospodarska aktivnost stočarstvo – ovčarstvo i kozarstvo. Početak proizvodnje ovog hercegovačkog bisera uključuje je dodavanje prirodnog sirila u termički obrađeno mlijeko (oko 35 stepeni Celzijusa), a poslije sat vremena sir cijedi i stavlja pod presu.

Nakon temeljitog cijeđenja, sir se ručno reže na komade i drobi, usoljava 24-48 sati, a zatim stavlja u pripremljene mješine. Mješina se zatim dobro zaveže i sir u njoj dozrijeva oko tri mjeseca. Nakon otprilike tri mjeseca dobije se autentičan proizvod, a kada sazrije, sir je u obliku nepravilnih komada različitih veličina. Boja koja je karakteristična za sir iz mijeha je bijela do blago žućkasta i miriše poput mijeha u kojem je stajala.

Mješinu je potrebno okretati, držati uredne i čiste, strugati visak surutke i soli koje one ispuste na površinu tokom sazrijevanja, jer je ustvari mješina porozna prirodna membrana.

 

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *